Szombathelyen koncertezik a Szent Efrém férfikar -2020.01.10-én, 19 órakor

A  kilencedik Orientale lumen sorozat középpontjában a nők állnak. Az sorozat nyitókoncertjén a közel-keleti egyházzene egyik legnagyobb sztárja, a bejrúti születésű Abeer Nehme lesz a Szent Efrém Férfikar vendége.

A Férfikar és az énekesnő kapcsolata 2013-ban kezdődött, amikor Abeer Magyarországra jött forgatni a világ népzenéit bemutató sorozatával. A Bakáts-téri templomban tartottak egy ad hoc jellegű felvételt, ahol annyira magától értetődően és inspirálóan indult a közös muzsikálás, hogy egyértelművé vált: az együttműködést folytatni kell! Az énekesnő kétszer is meginvitálta közös koncertre a Szent Efrém Férfikart a Közel-Keletre – Abu-Dhabiban és Fujairah-ban léptek fel, illetve a Fes World Sacred Music Festival nyitókoncertjén is közösen álltak színpadon a körülbelül 4000 fős közönség és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében.

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg évente az Orientale lumen sorozatot, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és sztáregyüttesek tolmácsolásában. Az elmúlt nyolc évadban olyan kiváló előadók adtak közös koncertet a Szent Efrém Férfikarral, mint Sebestyén Márta, Abeer Nehme, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Evgeny Nesterenko, Dés László, Szokolay Dongó Balázs, Pál István Szalonna és bandája, a moszkvai Doros kvintett, az Amadina, a Parafónia, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar és a Moszkvai Patriarkátus Kórusa.

Helszín: Szombathelyi Székesegyház

Forrás:https://www.koncert.hu/koncert/orientale-lumen-szombathelyen-20201–ortodox-karacsony-januar10-67004