“Imádságra van szükség.” – Remete szent Antal

Részlet remete Szent Antal (i.sz.251 -356) mondásaiból, A szent öregek könyve, Ókeresztény Örökségünk,

„Egy testvér azt mondta Antal abbának: „Imádkozz értem!”Az öreg így szólt hozzá: „Sem én nem irgalmazok neked, sem az Isten, ha te magad nem igyekszel kérni az Istent.

Testvérek jöttek Antal abbához, és azt mondták: „Mondj nekünk egy igét, hogy üdvözüljünk!” Az öreg azt mondta nekik: „Hallottátok az Írást? Az elég nektek.” De azok azt mondták: „De mi tőled is szeretnénk valamit hallani, abba!”

Erre így szólt hozzájuk az öreg: „Az evangélium azt mondja: Ha megütik a jobb arcodat, tartsd oda a másikat is! (Mt 5,39)”: Azok azt mondták neki: „Ezt nem tudjuk megtenni.”

Az öreg erre azt mondta nekik: „Ha nem tudjátok odatartani a másik orcátokat, legalább viseljétek el az egyikre adott ütést!” Azt mondták: „Erre sem vagyunk képesek.”

Az öreg azt mondta erre: „Ha erre sem vagytok képesek, akkor ne üssetek vissza!” Azt mondták: „Ezt sem tudjuk megtenni.”

Erre az öreg azt mondta tanítványainak: „Készíts nekik egy kis kását, hiszen betegek!” Hozzájuk pedig így szólt: „Ha az egyiket nem tudjátok, a másikat meg nem akarjátok megtenni, akkor mit csináljak veletek? Imádságra van szükség.”