Koronavírus tünetek és egyéni óvintézkedések⁩

Egy ismert tüdőgyógyászunk ajánlására továbbítom ezeket az egyébként is hasznos információkat!

Egy Wuhanban dolgozo fiatal kutatótól származnak az alábbi információk (2020. Marcius 13.)

Íme néhány tény és információ a coronavirusról. Hogy hogyan fertőz, illetve jut át egyik emberről a másikra, hogy hogyan viselkedik, s hogy hogyan lehet semlegesiteni.

A corona virusos fertőzés NEM okoz orrfolyást, sűrű és bő váladékos nátha-szerű tüneteket és ugynevezett “nedves”, felszakadó, váladékos-hurutos köhögést. Ehelyett szaraz köhögést okoz és száraz nyálkahártyat. Ez az egyik legkönnyebben megjegyezhető tünet.

Jelenlegi kisérletek és tudásunk szerint a virus nem áll ellen a hőnek: ha már 26-27 fokos homérsékletnek van kitéve, elpusztul. Ezért fontos, hogy napjában többször igyunk meleg folyadékot, teát vagy más forralt italt. Nem kell, hogy leégesse a torkunkat, csak kellemesen melegen. A lényeg a gyakran-on van. Ezek a meleg italok semlegesitik a virust és nem túl nehéz beiktatni az ivásukat a napi rutinunkba. Mindenképpen kerülni kell a hideg italok fogyasztásat, a jéghideg italokról van szó, vagy magáról a jégről, jégkockáról. Ne szopogassunk jeget, ne együnk havat, s ne engedjuk ezt a gyerekeinknek sem!

Aki teheti, menjen a napra, napozzon illetve napoztassa az arcát vagy egyéb testfelületeit lehetőleg huzamosabb ideig (kb 15-20 percig legalább).

A virus maga viszonylag nagy, legalabbis a virusokhoz képest általaban. Átmérője kb 400-500 nanométer. Ezért barmilyen maszk hatasos lehet ellene; Éppen ezért egy átlagembernek elegendo lehet egy “sima” maszk, a speciális változatokat, amik többszűrősek, azokat hagyjuk meg azoknak a kórházi dolgozóknak és egészségügyi szakembereknek, akik a munkájuknal fogva sokkal intenzivebben, sokkal nagyobb dózisban vannak kitéve a virusnak, illetve a virus fertőzésnek.

Ha egy fertőzott személy tüsszent egyet, akkor kb. 3 méteres sugárban szórja szét a vírusokat maga körül, a ruházatára, a környezetére és a földre, ahol éppen tartózkodik. Ezen a körön kivül nem ér el vírus egy masik emberhez.

A virus fémfelületeken képes éltben maradni akar 12-16 óran át is. Ezért fontos és elengedhetetlen, hogy kilincsek, kapaszkodók, kulcsok, lépcsőkorlátok, ajtók..;stb érintése után mossunk alaposan kezet, majd fertőtlenitsük is le a kezünket. (Alaposan. Szappannal. Meleg vizzel. ) Lehetőleg mielőbb. Addig viszont, amig ezt megtenni nem tudjuk, semmiképp ne közelitsünk az arcunk felé, ne vakarjunk orrot, szánkba ne nyúljunk, egyáltalan ne érintsük meg az arcunkat.

A virus ruhákban és textilszálak között kb. 6-12 óráig marad életben. A sima hétköznapi mosószerek megölik már 30-40 fokon mosva is. Az olyan ruhákat, amiket nem lehet naponta mosni, tegyük ki a napra, s ott a vírusok elpusztulnak a fénynek és hőnek kitéve.

Hogyan szaporodik illetve miként viselkedik gazdatestbe jutva:

1. Elsőként a torokban, garatban helyezkedik el, ott kezd el szaporodni. Begyulladhat a torok ilyenkor, égő, kaparó érzés lehet ettől, torokfájas. Ez a tünet átlagosan kb. 2-4 napig tarthat.

2. Majd a virus lejut a légzőszervek nedvességén/nyalkahártyán a tracheaba (légcsőbe), s bekerül a tüdőbe, ahol fibrózist (lásd alább a meghatározását a tüdőfibrózisnak) okoz, s a léghólyagocskák ezért nem tudnak elegendő oxigént felvenni a belélegzett levegőből. Így okoz közvetlenül tüdőgyulladást. Vagyis: nem bakteriális felülfertőződésként alakul tehát ki a tüdőgyulladás, kb. 2-3 hét kezeletlen vagy nem megfelelően kifeküdt, kikezelt influenza szövödményeként, mint más esetekben általában, hanem jóval hamarabb és baktériumok közreműkodése nélkül, közvetlenül a tüdőt célozva meg. Ez a stádium kb. az 5-6. napon jelentkezik.

tüdőfibrózis során valamilyen kiváltó ágens hatására krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben, a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához vezet, ezzel csökkenti a légző felületet.

3. A tüdőgyulladas magas lázzal jár és nehéz vagy nehezitett légzéssel, légszomjjal, de nem kisérik a klasszikus megfázásos, náthás orrfolyasos tünetek. Az embernek olyan érzése van, hogy megfullad. Ha ez igy van, azonal orvoshoz kell fordulni.

Hogyan kerülhető el a virus?

1. A virussal való fertőződés szinte kivétel nélkül, de legalábbis óriási arányban közvetlen kapcsolattal történik, azaz megérint az ember olyan tárgyat, amelyen virus van, ezért a gyakori kézmosás elengedhetetlen.

A kézen a virus kb. 10 percig van életben, de ebben a 10 percben sokmindennel bejuttatható a szevezetünkbe: arcunk dörzsölése, szemünk, orrunk, szánk érintése, vagy akár csak a bőrünk érintése az bárhol arcunkon végzetes lehet.

Vagyis a magunk és masok érdekében is mossunk gyakran és alaposan kezet, majd fertőtlenitsük is le, ha tehetjuk!

2. Fertőtlenitő oldatokkal, amiket drogériakban, gyógyszertárakban lehet kapni, öblogethetünk, gargalizálhatunk is, naponta többször is. Ez is minimalizálja az esetlegesen már bejutott virusok számát a torokban, garatban. Igy még kevésbé tud lejutni a tüdőhöz, ha már esetleg jelen van a szánkban.

3.Fertőtlenitse a billentyűzetet, mobil telefonokat és egyéb mobil eszközöket, kulcsokat, pénztárcát, táskát, kilincseket….stb, a gyakran használt tárgyakat, felületeket.

Az új NCP corona virus előfordulhat, hogy napokig nem mutat semmilyen tünetet, így adott esetben a bekerulését követően csak jóval később derül ki az illetőről, akiben jelen van, hogy fertőzött. Így aztán mire az illető már produkálja a köhögést és/vagy lázat, amivel kórházba kerül, addigra a tüdő már kb. 50 százalékban mindkét oldalon érintett, a fibrózis már kialakult, s az esetek többségében már a kórhazi kezelés, lélegeztetőgépre kötés túl késő…..

Tajvani szakemberek a következő egyszerű gyakorlat elvégzését javasolják minden reggel:

Vegyünk egy jó mély lélegzetet, s tartsuk bent a tüdőnkben kb. 14-15 másodpercig, ha megy, akár tovább is. Ha ezt minden különösebb nehézség nélkül meg tudjuk tenni, akár ismételten is, akkor valószínüsithetően nincs fibrósis jelen a tüdőnkben. De ha diszkomfort érzést okoz, vagy köhögést vált ki, vagy nyomó-fuldokló érzést, nagy nyomást, nehezen viselhetőt, légszomjunk lesz, s nem tudjuk megcsinálni ezt az egyszerű gyakorlatot… stb, akkor forduljunk orvoshoz.

Ezt a gyakorlatot ajánlott minden reggel elvégezni, tiszta levegőjű környezetben.

A következő tanácsok japán orvosoktól származnak: mindenki győződjön meg róla, hogy a szájuk és torkuk eléggé nedves a nap folyamán és sosem szárad ki. Sok apró kortyot igyunk gyakran, akár negyedóránként kortyolgassunk lehetőleg valami meleg folyadékot, s igyunk eleget! Mert még ha be is jut a virus a szánkba, a folyadékivás lemossa onnan, bekerül a nyelőcsőbe, onnan a gyomorba, s ott aztán már semmi esélye az erősen savas környezetben az életbenmaradásra. De ha az ember nem iszik elegendő, és főleg, elég gyakran folyadékot, a virus könnyebben lejuthat a tüdő felé. Az pedig nagyon, de nagyon veszélyes lehet.”