Meghívó emlékműavatásra – a 24 Magyar Szent tiszteletére

A Rönöki Árpád-házi Szent Imre Herceg Templom Alapítvány nevében Hegyi László, az Alapítvány elnöke és görögkatolikus testvérünk, szeretettel hív mindenkit a 2019. november 10-én 11 órakor Rönökön a templom kertbe, ahol a szent Mise után az összes Magyar Szent tiszteletére emlékművet avatnak.

Az emlékmű leírása:

2,3 m magas, 1,7×1,7 m keresztmetszetű szabálytalan vörösberényi monolit a mű „teste”, amin, azonos kőtáblán jelennek meg a Szentjeink nevei. Ezen kőtömbből körülbelül a földtől 1 m magasságról 2,9 m magas 25×20 cm-es, 150 éves tölgyfából készült Apostoli kettős kereszt jelenik meg.

Úgy gondoltuk, ezzel az emlékművel hirdethetjük a Magyarság keresztényi elkötelezettségét és országunk kiemelkedő helyét a keresztény világban Európa közepén.

Európában kevés ország büszkélkedhet ilyen számos szentjével!

1902-ben felépült felsőrönöki római katolikus templom alig néhány méterre áll az országhatártól. Helyén a múlt század végéig egy román kori templom volt, ami akkorra olyan rossz állapotba került, hogy le kellett bontani. Az ötvenes évek elején a hatóságok megtiltották a híveknek a templom látogatását.Az épületet a határőrség használta,a nyolcvanas években gyakorlatilag már romokban hevert. Újjáépítésére csak a rendszerváltás után kerülhetett sor.

Forrás: http://www.vasmegye.hu/vallasi-ertekek/ronok-szent-imre-templom/